Des de les primeres referències situades en la prehistòria, com son la Venus de Willendorf i la Venus de Laussel (25.000 anys i 20.000 anys, respectivament), fins al S.XXI, el maquillatge ha sofert una llarga evolució, tant en el significat, com en les tècniques i materials utilitzats.
Actualment, dins la fotografia de retrat y de les arts escèniques, el maquillatge ens permet ressaltar punts d'interès del rostre o bé minimitzar-ne els defectes, vinculats molts cops a la mateixa llum de l'escena (flaixos, focus amb temperatures de color canviants, llums dures o penombres, llum natural...). Cada mitjà requereix tècniques específiques perquè els volums, les textures, les formes, la llum, les ombres i els colors, siguin òptims en cada escenari i en cada sessió fotogràfica. La llum natural i l'artificial, la fotografia en color i en blanc i negre, el suport digital i l'analògic, la tragèdia, la comèdia i el drama... Cada entorn, ambient, escenari i context, requereixen un ús adequat del maquillatge, de manera que el director i l'actor, el fotògraf i el model, puguin assolir plegats els resultats desitjats.
Monica Salvarani, amb més de 25 anys d'experiència dins el món de la fotografia i de les arts escèniques, ens ajudarà a comprendre i a interpretar correctament aquestes diferències, en una sessió eminentment pràctica, però sense defugir de la necessària base teòrica. Amb les seves aportacions, esbrinarem i donarem resposta a diverses qüestions relacionades amb el maquillatge professional, sempre dins els àmbits d'interès per als alumnes.
Macrocosmos de tècniques, colors, il·luminacions, contrastos, formes, volums, textures, espais interiors i exteriors, situacions atmosfèriques i estacions de l'any, la suor, el fred; tot això relacionat amb el Microcosmos que representen el rostre i les diverses parts del cos humà. Les mirades, els petits moviments facials i del cos.